Bucomat

Nieuws


  • Wat doen als het vriest?

Wat doen als het vriest?

De vrieskou brengt niet enkel nadelen met zich mee. Bacteriën en ziekten worden gedood door de vorst. Er zijn ook een aantal planten die na zo’n koude veel uitbundiger kunnen bloeien. Maar je kan toch maar beter voorbereid zijn wanneer de vorst door je tuin trekt. Bij deze enkele tips.

Dek je moestuin(bak) af

Je kan bijvoorbeeld gewoon afgevallen herfstbladeren over je moestuinbak of moestuinbedden leggen of een vliesdoek, overwinteringshoes of overwinteringsfolie. (Een laag van ongeveer 10cm is perfect.) Door een laagje of een hoes over je moestuinbed te leggen, koelt de grond minder af, waardoor je onkruid heel de winter onder bedwang houdt.

Vaste planten kunnen bedekt worden met een dikke laag bodembescherming (mulch).

Valt er sneeuw?

Afhankelijk van het type sneeuw, is het aan te raden om deze al dan niet weg te halen. Droge poedersneeuw kan je gerust laten liggen. Deze bevat tot wel 80% ingesloten lucht en heeft dus een isolerende waarde. Maar valt er plakkende, natte sneeuw, probeer deze dan weg te halen. Want alles wat daaronder zit kan verstikken.

Vrolijk je wintertuin wat op

In de winter hoeft je tuin er zeker niet saai uit te zien. Je kan ook in een wintertuin kleurrijke en lekker geurende planten plaatsen. Bijvoorbeeld Helleborus en sneeuwklokjes zijn planten die houden van de koude.

Bescherm kwetsbare planten

Vorstgevoelige planten kan je best inpakken, zeker als de temperatuur onder -5°C daalt. Ook jonge planten zijn erg kwetsbaar. Plaats je planten in pot allemaal samen, op een plek weg van de noordoostenwind. Voor het afdekken van je planten maak je best gebruik van wintercovers.

Bescherm je bomen

Tijdens dit seizoen is er ook vaak een sterke wind. Hierbij kan je best je bomen beschermen door ze goed vast te maken met bandjes.

Denk aan de waterleidingen

Zorg ervoor dat alle tuinslangen zijn leeggelopen en dat al je buitenkranen zijn afgesloten.

Denk aan de vogeltjes

In de wintermaanden is het voor vogeltjes enorm moeilijk om eten te vinden. Het is dus aan te raden om een voederbakje te plaatsen. Aangezien al het water dichtvriest, hebben vogels het ook moeilijk om water te vinden.
Vergeet dus zeker geen bakje water te plaatsen en dit dagelijks te verversen.

Verzorg je gazon

Probeer zo weinig mogelijk op je gazon te lopen wanneer het vriest. Het gras kan namelijk snel breken door gebrek aan veerkracht. Je zal het misschien niet meteen zien, maar in het voorjaar zal je gele of zelfs kale plekken in je gazon krijgen

Wat kan je al zaaien?

Radijs

Eind januari kun je de eerste radijsjes zaaien in de kas. Met wat geluk schijnt er af en toe een zwakke winterzon die de temperaturen binnenin al iets hoger doen uitkomen. Zaai radijsjes in rijtjes en verspeen ze wanneer ze te dicht op elkaar dreigen te groeien.

Veldsla

Aan het eind van d eze maand kun je veldsla zaaien. Je oogst dan in de lente, vanaf maart en april, de eerste roosjes. Zaai in rijtjes en bescherm ze tegen hevige nachtvorst. 

Erwten

Erwten zijn rasechte ijsberen. Je kunt de eerste erwten voorkweken, of je kunt ze al meteen in de kas planten. Voorkweken doe je in potjes om tegen het eind van volgende maand buiten te planten, in de kas planten garandeert je dan weer een oogst in april. Voor je zaait laat je de erwten een nacht voorweken in wat water, dat maakt de vruchthuid namelijk weker zodat ze sneller zullen kiemen. 

Kervel

Ook deze topper heeft geen last van koude temperaturen. Zaai verse zaden, kervel heeft namelijk een beperkte houdebaarheid. Het is een donkerkiemer en groeit dus alleen met een laagje grond eroverheen. 

Geplaatst op 24.01.20